Sectorul HoReCa se confruntă cu o mulțime de dificultăți, mai ales după pandemie, dar dacă vom compara prețurile din restaurante, vom constata că la noi, pentru o masă vei plăti mai mult decât în Praga sau Varșovia. Dacă ne raportăm și la salarii, pretențiile autohtone cresc și ajungem să ne „batem” cu țări din Occident.
Prețurile din restaurantele bucureștene, dar și din alte orașe mari din țară, au crescut vertiginos în ultimii ani, deși perioada recentă este marcată de inflație. Prețurile din restaurante, cafenele și baruri au avut o evoluție chiar mai spectaculoasă, dublându-se sau chiar triplându-se, potrivit România TV.
La noi, în medie, costul unei mese în doi este de 50 euro, dar o masă similară costă mai puțin în Praga sau Varșovia, orașe unde salariul mediu este peste cel din București. În Varșovia, prețurile din restaurante încep de la 28 euro, pentru o masă în doi la un restaurant mediu, în timp ce la București încep de la 40 euro.
La Lisabona, o masă pentru două persoane costă între 35 și 70 euro. La Paris, un cuplu plătește 70 euro, în medie, pe o masă, deci cu 40% mai mult decât în București, deși salariul e cu 125% mai mare, adică mai mult decât dublu. Aceeași masă în oraș costă mai puțin la Sofia, Roma sau Budapesta decât la noi.
FOTO – Captură video: România TV